Бігос (біґос, бігус, бікус, пол. bigos) — страва польської, литовської, білоруської й української кухонь, тушкована капуста зі свининою, шинкою, корейкою, шпиком, ковбасою. Основний овочевий компонент — капуста (свіжа та квашена).
Залежно від рецепту, в бігос також додають різноманітні прянощі; лавровий лист, кмин, майоран, чорний перець.
Ріпчаста цибулина нарізається тонкими півкільцями, морквина
натирається на тертці. Овочі смажити на соняшниковій олії в глибокій
сковороді поки цибуля не позолотішає.
200 г сосисок або (та) ковбаси нарізати і додати до овочів. Вогонь зменьшити, сосиски обсмажити під закритою кришкою 5-7 хвилин.
У 100 мл води розвести 1 ст. ложку томатної пасти і вилити до сосисок (ковбаси) з овочами.
Викласти в
сковороду пів-кілограма нашинкованої соломкою білокачанної капусти. Все поперчити, посолити, додати лист лавру, 2-3
горошини запашного перцю.
Інгредієнти перемішати і залишити на повільному вогні під
кришкою до повного розм’якшення капусти (приблизно півгодини).
За 5-7 хвилин до вимкнення вогню, додати в страву сіль і зубчик подрібненого часнику.
Примітки.
- Замість сосисок можна взяти шпикачки, сардельки, домашню ковбасу, шинку, грудинку, загалом все, що є в холодильнику на даний момент.
- Цю страву варто вживати з пивом.
Читайте також: Бограч - закарпатское блюдо