вівторок, 15 січня 2019 р.

Швидкий бігос зі свіжої капусти з сосисками або (та) ковбасою

Бігос (біґос, бігус, бікус, пол. bigos) — страва польської, литовської, білоруської й української кухонь, тушкована капуста зі свининою, шинкою, корейкою, шпиком, ковбасою. Основний овочевий компонент — капуста (свіжа та квашена). Залежно від рецепту, в бігос також додають різноманітні прянощі; лавровий лист, кмин, майоран, чорний перець.


  • Ріпчаста цибулина нарізається тонкими півкільцями, морквина натирається на тертці. Овочі смажити на соняшниковій олії в глибокій сковороді поки цибуля не позолотішає.
  • 200 г сосисок або (та) ковбаси нарізати і додати до овочів. Вогонь зменьшити, сосиски обсмажити під закритою кришкою 5-7 хвилин.
  • У 100 мл води розвести 1 ст. ложку томатної пасти і вилити до сосисок (ковбаси) з овочами.
  • Викласти в сковороду пів-кілограма нашинкованої соломкою білокачанної капусти. Все поперчити, посолити, додати лист лавру, 2-3 горошини запашного перцю.
  • Інгредієнти перемішати і залишити на повільному вогні під кришкою до повного розм’якшення капусти (приблизно півгодини).
  • За 5-7 хвилин до вимкнення вогню,  додати в страву сіль і зубчик подрібненого часнику.

  • Примітки.
    • Замість сосисок можна взяти шпикачки, сардельки, домашню ковбасу, шинку, грудинку, загалом все, що є в холодильнику на даний момент. 
    • Цю страву варто вживати з пивом.

    Читайте також: Бограч - закарпатское блюдо