середу, 11 грудня 2013 р.

Вчені розрахували, скільки треба спати, щоб довше жити

Широко поширена думка, що для нормального функціонування людині необхідно 8 годин, щоб виспатися. Саме ця цифра вважається оптимальною. Проте нещодавно проведені у Британії дослідження показали, що люди, які сплять по шість, - сім годин на добу живуть довше за усіх, почувають себе набагато краще і у них відзначається краща працездатність. Саме тому один з авторів дослідження склав цілий список порад того, як зробити свій сон менш тривалим.

По-перше, треба скласти список справ, які необхідно зробити наступного дня. Чим більше буде мотивація при цьому, тим більше шансів зменшити час сну. По-друге, чим більше чоловік радіє життю і отримує від нього задоволення, тим більшу енергію він має і, отже, йому треба менше часу на сон. По-третє, скорочувати тривалість сну треба неухильно і послідовно. Краще всього щодня прокидатися на 5-10 хвилин раніше.

Обов'язково треба лягати спати в спокійному і розслабленому стані, щоб максимально підвищити ефективність сну. Якщо спочатку цього часу недостатньо для того, щоб почувати себе бадьорим, впродовж дня можна трохи подрімати хвилин на 20. Це дозволить підбадьоритися і знову відчути радість життя. Ну і, нарешті, не варто забувати про медитацію - загальнозміцнюючий спосіб, який так само ефективний, як і сон.