вівторок, 11 липня 2023 р.

Кінський каштан від варикозу – рецепти та властивості

На даний час варикоз можна назвати бичем сучасного суспільства. Це хвороба, яка вразила і продовжує вражати величезна кількість людей.

Причиною є багато факторів, але до найбільш розповсюджених можна віднести надмірно активний спосіб життя, ожиріння, носіння занадто високих каблуків.

Варикоз вражає вени, робить їх стінки крихкими. Разом з цим зазвичай розвивається тромбоз, а тому хвороба, крім характерних симптомів, стає ще й неймовірно небезпечною для людини. Як же її лікувати?

Рецепти з кінським каштаном від варикозу застосовуються з давніх часів. У рослині міститься багато біологічно активних речовин, які благотворно впливають на стан венозної стінки. Народна медицина пропонує безліч засобів, що містять екстракт кінського каштана. У статті описані рецепти деяких домашніх ліків, коротко дані характеристики аптечних препаратів, що містять каштан.

Лікарські властивості

Лікувальні властивості кінського каштана обумовлені вмістом в ньому біофлавоноїдів, ескуліну і есцину. Кінський каштан – це високе дерево з густою кроною з широких листків. Особливо багато флаваноїдів в невеликих білих квітках рослини і плодах. Останні являють собою трехстворчатую шипувату коробку, всередині якої знаходяться 1-3 насіння.

Для приготування лікарських засобів заготовляють і застосовують листя, кору, насіння, їх шкірку і квітки. Збирають сировину в кінці весни (квітки), серпні-вересні (насіння), травні-червні (кору). Листя можна збирати протягом усього літа, до листопаду.

Кінський каштан при варикозі має такі лікувальні ефекти:

  • зміцнює стінки капілярів, зменшує їх проникність;
  • знижує в’язкість крові;
  • підвищує антитромботичні властивості сироватки;
  • стимулює вироблення речовини, що руйнує тромби – антитромбіну;
  • збільшує кровонаповнення венозного русла;
  • тонізує судинну стінку;
  • надає протизапальний ефект.

Важливо!

Кінський каштан належить до неїстівних рослин. Тому при його вживанні слід проявляти обережність і не перевищувати рецептурні дозування.

Показання до застосування

Екстракт кінського каштана відноситься до флеботоническим засобам рослинного походження. Ця група лікарських речовин застосовується при таких станах, обумовлених варикозом:

  • полегшення відчуття тяжкості в ногах після напруги;
  • початкових проявах варикозного розширення вен ніг (як допоміжна терапія);
  • постнагрузочных набряках і болях в ногах;
  • постромбофлебический синдром;
  • трофічні порушення шкіри.

Будь-які ліки на основі кінського каштану не повинно замінювати лікування, яке призначає лікар. Народна медицина служить тільки, як доповнення до основної терапії. Прийом будь-якого препарату повинен бути узгоджений з фахівцем.

Народні рецепти

Народна медицина має безліч рецептів, де основним компонентом виступає кінський каштан. Рослинна приготувати засіб можна самостійно заготовленої сировини або з придбаного в аптеці. Нижче наведені рецепти з каштанового сировини для зовнішнього і внутрішнього прийому.

Настоянка з кінського каштана від варикозу – самий популярний народний засіб. Для приготування використовується тільки екологічно чиста сировина і якісна горілка без домішок або медичний спирт. Рецепти настоянок від варикозу:

  1. Залити півлітра пшеничної горілки 3 стіл. л. висушених квіток каштана. Настояти в закупореній ємності, в темному місці, періодично струшуючи 2 тижні. Проціджену настоянку пити по 30 кап, до прийому їжі протягом 30 днів.
  2. Подрібнити каштанові плоди, взяти їх 1 стіл. л., залити 50 мл горілки або медичного спирту. В затемненому місці наполягати розчин протягом 10 днів, періодично збовтувати. Настоянку приймати по 25 крапель, розводячи її в невеликій кількості теплої води, до їди, 3 рази в день протягом місяця.

Крім настойок всередину можуть застосовуватися настої і відвари від варикозу. Рецепти настоянок для внутрішнього прийому:

  1. Цілющий відвар з кори кінського каштана. Подрібненої кори (або молоді гілочки) рослини взяти 1 стіл. л. і залити склянкою холодної води. Залишити на 8 годин. Після настій прокип’ятити протягом 2 годин на повільному вогні. Відвар процідити і випити протягом дня. Курс прийому 2 тижні.
  2. Багатокомпонентний настій від варикозу. Змішати по 1 стіл. л. квітки каштана кінського, ромашки, рути, малини, лист подорожника. Суміші 2 стіл. л. залити 500 мл окропу. Настояти протягом ночі в закритому посуді і процідити. Настій приймати по половині склянки вранці та на ніч.
  3. Свіжий сік з квіток каштана 25 крапель змішати з 1 стіл. л. води і 12 чайн. л. меду (можна каштанового) пити по 2 рази в день.

Рецепти для зовнішнього застосування

Спиртова настоянка каштана від варикозу у домашніх умовах може використовуватися і для місцевого застосування. Технологія приготування її аналогічна для внутрішнього прийому. Зовнішньо настойку застосовують для місцевого нанесення 2 рази в день. Крім настойки зовнішньо при варикозної хвороби застосовують такі засоби:

  1. Антиварикозная домашня мазь. Порошок з квіток шавлії і ромашки по 1 стіл. л. змішати з 5 стіл. л. розтертого каштанових плодів і 1 чайн. л. крохмалю. Розтопити 200 г курячого або іншого тваринного жиру і залити їм отриману суміш. Мазь протомитися на пару протягом 2 годин, настояти протягом ночі. Потім мазь довести до кипіння і остудити. Наносити двічі на день на шкіру.
  2. Компрес з каштана. Подрібнити жменю свіжих плодів і листя. Суміш залити 500 мл кип’ятку і нагрівати на пару півгодини. Процідженим теплим відваром просочують марлю, складену в декілька шарів. Тканина рівномірно розташовують на ногах у місцях появи вен. Зверху накладають компресорну папір і загортають щільною тканиною. Компрес залишають на ніч. Процедуру можна повторювати через день.
  3. Плоди каштана і квітки подрібнити в порошок, змішати з камфорним маслом. Просочити сумішшю марлю і прикладати до хворих місць на 2 години. Лікування можна повторювати щодня.

Протипоказання

Кінський каштан належить до отруйних рослин, тому його застосування обмежене для дітей та жінок в період вагітності та годування груддю. Протипоказані народні засоби на основі каштана при таких станах, як:

  • активна трофічна виразка;
  • гіпертонічна хвороба (для настоянок);
  • період загострення хвороб органів травного тракту;
  • тяжкі ураження нирок і печінки;
  • схильність до кровотеч;
  • алергія;
  • непереносимість компонентів народних рецептів;
  • індивідуальна чутливість до кінського каштану;
  • екзема, пошкодження шкіри, гнійні процеси в місці нанесення місцевих коштів.

Серед побічних ефектів, які часто зустрічаються при застосуванні засобів з кінським каштаном, це алергічні реакції і роздратування слизової оболонки травного тракту.

Відгуки

Відгуки про дію кінського каштану можна знайти всюди, адже народні засоби з цієї рослини застосовуються не тільки при варикозі, але і при гаймориті, захворюваннях суглобів, гастриті.

Лікування варикозу кінським каштаном: показання та рецепти настоянок

Народна медицина в лікуванні хвороби

Не тільки традиційна медицина змогла далеко ступнути в способах лікування варикозного розширення вен, але й народна. На даний момент можна нарахувати величезна кількість способів приготування засобів, що допомагають при захворюванні.

Найчастіше для лікування варикозу використовуються відвари, настої та інші засоби на основі наступних трав, овочів і ягід:

  •     кропива;
  •     полин;
  •     хміль;
  •     горіх мускатний;
  •     каланхое;
  •     картопля;
  •     яблука;
  •     стонога;
  •     арніка.

Список цей ще далеко не закінчений, оскільки коштів, здатних зняти симптоми варикозного розширення і запобігти цю хворобу, дуже багато.

Кінський каштан — жах для варикозу

Кінський каштан при варикозі найбільш дієвий, порівняно з іншими видами, тому найчастіше застосовується для лікування варикозу.

На його основі виготовляється широкий спектр засобів.

Багато видів настоянок, до речі, можна використовувати не тільки для прийому всередину, але і в якості притирань.

Так як каштани від варикозу высокоэффективены в лікуванні хвороби, то для посилення впливу каштана рекомендується також використовувати та інші трав’яні збори.

Трапилася неприємність і у вас з’явився варикоз в паху при вагітності? Не біда — дізнайтеся, що робити в такому випадку з нашої статті.

При різних варикозних захворюваннях пацієнти рекомендують Ліотон гель, відгуки про який в більшості своїй тільки позитивні.

В сумісному застосуванні подібні рецепти з народної медицини дадуть набагато більш відчутні результати.

Лікувальні властивості каштана

Лікування варикозу кінським каштаном дозволяє зміцнювати стінки дрібних капілярів можливе розвиток варикозного розширення вен і судин, розріджувати кров і, як наслідок, запобігати можливий розвиток варикозного розширення вен.

У його складі у великій кількості представлені флавоноїди, дубильні речовини, сапоніни, а так само вітамін P. Крім цього, присутні в ньому і ряд інших речовин, які дуже важливі при лікуванні варикозу.

Сюди можна віднести стероли, рутин, кумарин, лютеїн, астрагалін.

Фармакологічна дія

Цілющий вплив каштана обумовлюється, як відомо, наявністю в них складних сполук — ескуліну і есцину. Останній впливає на стан вен ангіопротекторну і венотонізуючу дію, а так само допомагає знижувати в’язкість крові.

Ескулін ж впливає на них наступним чином:

  •     знижує можливість появи тромбів;
  •     пригнічує виникнення ламкості капілярів;
  •     виявляє протинабрякову дію;
  •     прискорює струм венозної крові;
  •     покращує синтез антитромбіну.

Процес збору і підготовки

Правильно виконаний процес збору і попередньої підготовки дуже важливий, оскільки він допомагає збільшити ефективність отриманих коштів у кілька разів.

Так, заготівля каштана повинна відбуватися після того, як плоди взяли велику округлу форму і почали визрівати. А листя і квіти, звичайно, слід заготовляти навесні, під час цвітіння, так як в цей час вміст корисних речовин у них дуже велика.

Використовувати для приготування цілющих мазей, відварів та настоянок з каштанів від варикозу можна практично всі частини рослини, включаючи не тільки плоди та їх шкірку, але і квіти з корою та листям. Для багатьох рецептів насіння каштана потрібно очищати від зеленої шкірки. Зробити це досить легко за допомогою ножа.

Лікування варикозу кінським каштаном: показання та рецепти настоянокПриготувати з насіння каштана кашку можна легко, просто пропустивши їх через м’ясорубку. Для отримання більш щільної маси можна знову пропустити отриману суміш через неї, або просто ретельно розтерти частинки в ступці.

Висушування, якщо воно необхідне, має відбуватися протягом місяця. Протягом усього періоду потрібно періодично перемішувати сушащиеся частинки, щоб забезпечити до них приплив повітря і уникнути появи цвілі.

Сушити кінський каштан і його квіти варто не на відкритому сонці, а в приміщенні.

Рецепти на основі каштана

Настоянки з кінського каштана при варикозі радять застосовувати навіть кваліфіковані лікарі, які зазвичай не визнають народної медицини.

Пропонуємо рецепти кращих настоянок з каштана від варикозу за відгуками пацієнтів:

Настоянка плодів. Каштан в кількості 50 грам слід подрібнити до дрібної крихти разом з шкіркою і залити їх невеликою кількістю горілки. Отриману суміш варто наполягати в темному місці. По закінченні цього часу приймати отриманий настій потрібно по 10 крапель кілька разів на день.
Настоянка квітів. Зібраний цвіт каштана потрібно залити 0,5 горілки і близько місяця настоювати суміш. Приймається вона до їди по 50 крапель.
Сік квітів каштана можна приймати і самостійно. З них потрібно віджати його і приймати кілька разів після їжі. Додатково допускається мазати ним уражені ділянки ніг, так як сік з квітів допомагає запобігати застій крові.
Для виготовлення мазі потрібно подрібнити каштан в кількості 5 штук, додати до них таке ж кількість столових ложок квітів, а після залити все 0,5 олії. Воно, до речі, може бути як рослинну, так і персикову, оливкову або мигдальне. Суміш встановлюється на водяну баню і вариться протягом двох годин. Після її слід процідити і, вже охолоджену, влити в ємність і залишити для зберігання в холодильнику.
Другий рецепт мазі готується наступним чином. Необхідно залити подрібнені квіти маслом і залишити в прохолодному місці на деякий час. Після потрібно прокип’ятити суміш на водяній бані. Зберігається проціджена суміш так само в холодильнику.
Ванночки. Виготовляються за допомогою мазі, виготовленої будь-яким способом. 40 грам суміші слід розвести в 2 літрах гарячої води і опустити в неї ноги. Після прийому такої ванни необхідно закутати в теплий рушник і полежати спокійно не менше години.
Відвар з зеленої шкірки приймається всередину протягом двох тижнів по столовій ложці. Попередньо потрібно від плодів відокремити шкірку і залити її близько двох літрів води. Отримана суміш кип’ятять протягом 10 хвилин, а після залишають настоюватися на ніч. Вже після його можна пити.
Компрес виготовляється за допомогою високої концентрації плодів або листя каштана. Їх слід подрібнити, а потім залити горілкою. Отриманий настій можна використовувати через кілька днів, змочуючи в ній м’яку тканину і прикладаючи до тих ділянок вен, які вражені варикозним розширенням.
Кінський каштан у фармакології

Завдяки серйозному впливу, який кінський каштан здатний надавати при лікуванні варикозного розширення, він використовується так само і для створення фармакологічних засобів, спрямованих на боротьбу з цією проблемою.

Серед них найбільш відомі наступні:

  •     Эсцизан;
  •     Гель Венітан;
  •     Ретактив;
  •     Ескузан;
  •     Гербион Эскулюс.

Ці препарати дозволяють коригувати мікроциркуляцію крові, а так само тонізувати стан вен. Звичайно, вилікувати повністю розширення вен або прибрати з’явилися тромби лікарські засоби на основі каштана не в силах.

Але вони допомагають поліпшити загальний стан хворого, а так само виступити в якості відмінного профілактичного засобу.
Протипоказання

Оскільки кінський каштан має яскраво виражені лікувальні властивості, є у нього і протипоказання. Основні з них:

  •     не можна застосовувати в період годування груддю;
  •     зважаючи здатності розріджувати кров протипоказаний особам, і так має її низьку в’язкість;
  •     гіпотонія;
  •     ниркова недостатність;
  •     хронічні і гострі хвороби ШКТ;
  •     перший триместр вагітності (протипоказані ті кошти, які призначаються для прийому всередину).

Перед застосуванням кінського каштана в будь-якому разі має місце необхідність консультування з лікарем, щоб не нашкодити власному організму.