неділю, 28 липня 2013 р.

Дві ложки оливкової олії в день – ключ до молодості

Жителі середземноморського регіону насолоджуються оливковою олією вже тисячі років. Саме вона – неодмінний компонент так званої середземноморської дієти, адже саме мешканці Середземномор’я славляться одним з найвищий показників середньої тривалості життя.
Сьогодні вчені знайшли реальні докази дивовижних властивостей оливкової олії. Її вживання – краща профілактика серцевих захворювань, насичує організм вітамінами A, B-1, B-2, C, D, E, і K, а також залізом. До того, ж оливкова олія містить велику кількість антиоксидантів, що запобігає закупорюванню артерій і пошкодженню кровоносних судин. Сповільнюється процес старіння клітин. Оливкову олію ще називають "маслом краси", так як воно відіграє важливу роль у пом'якшенні та оновленні клітин шкіри.
Унікальність оливи в тому, що це найбільш жирна і енергетична олія з усіх рослинних. Вона дає найбільший вихід енергії, допомагає справлятися зі стресом, а ліноленова кислота, яка в ній міститься, забезпечує швидкий приплив необхідної енергії, що допомагає передачі імпульсів, які несуть сигнал від однієї клітини до іншої. Це дозволяє нам краще думати та запам’ятовувати. Ця кислота необхідна і для нормального розвитку в утробі матері дитинки.

Але це ще не все. Оливкова олія має виражену жовчогінну та легку послаблюючу дію. А жовч нам необхідна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту і для розщеплення жирів.
Чайна ложка натощак – допомагає вилікувати язву
Народна медицина вважає, що чайна ложка оливкової олії натще допомагає вилікувати язву шлунка та гастрит за три місяці. Вона чинить заспокійливу та дезінфікуючу дію на кишечник, шлунок та підшлункову. Водночас, якщо збільшити дозу до столової ложки – таке «лікування» спровокує проблеми з печінкою. Загалом вважається, що денна норма оливкової олії не повинна перевищувати дві столові ложки. Водночас, до цього продукту слід придивитися уважніше і тим, хто страждає на запалення жовчного міхура та каміння в жовчних протоках.
Разом з тим, оливкова олія сприяє зниженню ризику розвитку злоякісних пухлин - це одна з найбільш корисних якостей цього продукту. Антиоксиданти і вітаміни, що входять до складу олії, виводять токсини та інші шкідливі речовини, які викликають мутацію клітин. А ще така олія знижує холестерин, уповільнює процеси старіння і продовжує молодість.
Перший віджим – найкращий
Але купуючи оливкову олію в магазинах, потрібно звернути увагу на написи на етикетках. Найкращою вважається олія  першого холодного віджиму (Extra Virgin). Це нерафінована оливкова олія, яка не піддавалася ніякій термічній обробці і тому зберегла максимум корисних речовин. Взагалі перед розливом олію фільтрують, але вище цінується нефільтроване масло. Основним показником якості оливкової олії є кислотність. Рівень кислотності визначається вмістом олеїнової кислоти в 100 г продукту. Чим нижче природна кислотність нерафінованої оливкової олії, тим вище її якість. Високоякісна олія (Extra Virgin) повинна мати кислотність не більше 0,8%.
Коментар експерта
Наталія Бурка, лікар-гастроентеролог
- Оливкова олія – надзвичайно корисний продукт, який сприяє зниженню рівня холестерину, відтак позитивно впливає на стан серцево-судинної системи. Як таких протипоказань до вживання оливкова олія не має. Але обережно до неї потрібно ставитися тим, хто страждає на жовчокам’яну хворобу. Я не кажу про те, що від цього продукту потрібно взагалі відмовитися. Просто бажано зменшити обсяг її споживання. Взагалі, краще не вживати більше двох столових ложок на добу. І ще одне. Смажити на оливковій олії теж не варто, в процесі термообробки вона втрачає корисні властивості та придає їжі гіркуватий смак. Тому краще обмежитися додаванням цієї олії в салати.